Sokunkban általában mostanra érik meg az elhatározás, hogy fogyókúrába, böjtbe kezdjünk azért, hogy 2 hónap múlva jó érzéssel vehessük fel élénk színű, esetleg testre feszülő, vagy kacéran rövid tavaszi ruháinkat.
Itt olvashatsz arról, milyen zöldség, gyümölcs alkalmas ahhoz, hogy megkezdett fogyókúránk eredményes is legyen.
Néhány intelem, amit tudni kell annak, aki böjtbe kezd:
Főleg a böjt kezdetén előfordulhat rossz közérzet, fejfájás, éhség. Emésztési problémák léphetnek fel. Ilyenkor nehéz elhinni, hogy az ember egy vagy két nap után máshogy fogja érezni magát.
Böjt alatt gondoskodni kell arról, hogy napi 2-3 liter vizet elfogyasszunk.
Mindannyian tudjuk, hogy böjtölni nehéz.
Egyetlen falat csokoládé, egyetlen szelet kenyér tönkreteheti böjtünket. Ezért az elhatározás a legfontosabb. Csak akkor kezdjük el, ha biztosak vagyunk benne, hogy végig tudjuk csinálni.
Zöldség, gyümölcs tippek
A burgonya jó alapanyag, mert ásványianyag-összetétele miatt különösen alkalmas a víztelenítésre.
Mindenkinek, aki néhány nap alatt szeretne egy-két kilót fogyni, a rizsnap is ajánlott.
A rizs víztelenít, sok fehérjét tartalmaz, és segít helyreállítani az emésztést.
Az pl. segíti a zsírok gyorsabb emésztését.
A reszelt alma kiváló háziszer hasmenés ellen.
Értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtőznek.
Naponta együnk meg két almát.
Reggel, éhgyomorra egyet, egészen lassan elfogyasztva, felpezsdíti a testnedveket.
Este lefekvés előtt a másikat, ugyancsak lassan rágcsálva, megnyugtat, és zavartalan álmot biztosít.
Az almában pl. háromszáznál több biológiailag értékes anyag szunnyad, köztük vitaminok és nyomelemek.
Az alma oldható rostanyagtartalma miatt is fontos gyümölcs.
A káposzta olcsó, értékes tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény és ízletes.
Mindegy, hogy fehér vagy vörös: egyformán egészséges.
Nem véletlenül helyezték a táplálkozáskutatók a káposztaféléket a rákmegelőző élelmiszerek toplistájára.
A káposzta vitaminokban, ásványi anyagokban és a vérképzéshez fontos klorofilban gazdag.
Mustárolaja nagy jelentőségű, erőteljes csíraölő hatása miatt széles sávú antibiotikumnak tekinthető.
Egyik sajátos anyaga, a glükozinolát, nagymértékben gátolja a ráksejtek szaporodását.
Rendelkezik egy másik értékes növényi anyaggal, a tiocionáttal. Ez aktiválja a szervezet enzimjeit, és csíraölő hatású.
Magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést és a béltartalom áthaladását.
C-vitamin értékét savanyítás után is megőrzi.
A fehér vagy fejes káposzta a legnagyobb mennyiségben termesztett káposztaféle.
Száz grammonként 25 kilokalóriájával abszolút kalóriaszegény.
Tartalmaz káliumot, ami jó a szívnek, kalciumot, ami a fogaknak és a csontoknak hasznos, és vasat a vérnek.
Folsav- és C-vitamintartalma egy felnőtt napi szükségletének nagy részét fedezi. 100 gramm káposztalében annyi a C-vitamin, mint egy nagy narancsban.
A íze csak halványan emlékeztet a káposztáéra, nemes zöldségfélének számít.
Nemcsak zsenge, zöld rózsácskái nyújtanak élvezetet, hanem húsos torzsája is, melynek spárgaíze van - innen származik 'spárgakel' elnevezése is, bátran fogyasztható nyersen is.
Tizenötször több karotint, ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint az
azonos kalóriatartalmú fehér karfiol.
A brokkoli B-vitaminokat, folsavat és sok C-vitamint tartalmaz. Száz grammjában annyi a C-vitamin, mint két nagy narancsban.
Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas. Méregtelenítő hatású, serkenti az emésztőmirigyeket, és segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Kiválóan alkalmas még a , a , a , a , a retek, az uborka, a , a , a paradicsom, hogy vonalainkat visszanyerjük.
Böjtölni munka mellett is lehet. És főleg érdemes, hiszen a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek szerint ésszerű böjtöléssel az ember képes az egészségét megőrizni, testét, szellemét megfiatalítani.
A nyár különösen alkalmas időszak erre, hiszen a nagy melegben egyébként se kívánjuk a nehéz ételeket, miközben szervezetünk fokozottan igényli a sok folyadékot.
Háromnapos léböjttel is kipucolhatjuk testünkből a fölhalmozódott mérget. A léböjt alatt nem fogyasztunk szilárd táplálékot, csak zöldség- és gyümölcsleveket, leveseket és gyógyteákat.
forrás: edencatering.hu
|