Gyógyító természet

  angol.jpg   gorog.jpg  japan.jpg  kinai.jpg  korea.jpg  nemet.jpg orosz.jpg  spanyol.jpg

**** Fűben, fában, vízben van az orvosság ****

lap tetejére

 

Általános gyógyító receptek

Tea
Forrázat
Főzet
Kapszulák
Külsőleg
Tinktúra
Hidegvizes kivonat 
Hidegolajos eljárás

 

Panaszok

Álmatlanság
Aranyér
Asztma
Csalánkiütés
Bronchitis
Cukorbetegség - Diabetes
Csípés
Depresszió
Égési sérülések
Előmenstruációs szindróma - PMS
Élesztőgombás fertőzések-Candidiasis
Émelygés - hányinger
Lábgomba - Epidermofitózis
Ércsomós véna - visszér
Ételmérgezés (megelőzés)
Ételmérgezés (kezelés)
Fájdalom
Fekély
Fogszuvasodás
Fülgyulladás
Fülzúgás (tinnitus)
Griandiasis
Halláskárosodás (időskori)
Hasmenés
Herpesz
Húgyúti fertőzés
Időszakos lábfájás
Impotencia
Ínygyulladás
Ízületi gyulladás
Kolera
Koleszterin szint
Kólika
Köhögés
Köszvény
Kötőhártyagyulladás
Láz
Lepra (Hansen kór)
Magas vérnyomás
Máj betegségei
Makuláris elváltozások
Meghűlés - Nátha
Menopauza panaszok
Menstruáció
Nyugtalanság
Ólommérgezés
Pattanás - Akne
Pikkelysömör (Psoriáris)

 

Gyógyító magvak

Ánizs
Fenyőmag
Fekete bors
Grapefruit mag
Hajdina - pohánka
Kakaó
Kávé
Kendermag
Koriander
Kóla
Köles
Kömény (fekete)
Lenmag
Lepkeszeg - Görögszéna
Mustármag
Mustár (fehér)
Napraforgó
Rozs
Szegfűbors
Szegfűszeg
Szerecsendió
Szezámmag
Szőlőmag
Tökmag - Sütőtök
Zab
Zellermag

 

Gyógyító zöldségek

Articsóka
Brokkoli
Cékla
Cikória
Csicsóka
Édesgyökér
Paraj - Spenót
Petrezselyem
Sárgarépa
Spárga
Sütőtök, tökmag
Torma
Vöröshagyma
Vöröskáposzta
Zeller

 

Gyógyító füvek

Angyalfű
Apróbojtorján

Borsikafű - Borsfű
Búzafű
Centella
Cickafarkfű
Citromfű - Mézfű
Csukóka
Fekete tea
Izsóp
Kakukkfű
Kis ezerjófű
Lándzsás útifű
Mate - Maté - Máté
Orbáncfű
Pásztortáska
Pemetefű
Réti legyezőfű
Szappanfű
Szurokfű
Tüdőfű
Vasfű
Vérehulló fecskefű
Vidrafű
Zöldtea
Zsurlófű

 

Gyógyító növények

Aloe vera
Amerikai lázgyökér
Amerikai viaszbokor
Barátcserje
Bodorrózsa
Bojtorján
Borbolya
Boróka
Borsmenta
Buku
Csalán
Csikófark
Csombormenta
Eukaliptusz
Édes kömény
Fagyöngy
Fehér akác
Fehérmályva
Fehér fűzfa
Fekete bangita
Fekete nadálytő
Fokhagyma
Földiszeder
Ginseng
Golgotavirág
Gyermekláncfű
Gyöngymenta - macskamenta
Hársfa
Hibiszkusz
Homoktövis
Hydrastis - Kanadai gyömbér
Jázminpakóca (Stevia)
Kasvirág
Kamilla
Kerti borágó
Kígyógyökér (poloskavész)
Komló
Körömvirág
Kövirózsa
Levendula
Ligetszépe
Lóhere
Lucerna
Macskagyökérfű
Martilapu
Máriatövis
Mentafélék
Medveszőlő
Mirha
Ökörfarkkóró
Ördögharaptafű
Örökzöld törpetölgy
Őszi margitvirág
Páfrányfenyő - Ginkgo biloba
Pongyola pitypang
Psyllium - bolhafű
Rebarbara (orvosi)
Szárcsagyökér
Szilfa
Szúrós gyöngyajak - oroszlánfarok
Tárnics
Teafaolaj
Vadcseresznye
Varázsfa - Hamamelis virginiana
Zöldárpa
Zsálya

 

Gyógyító gyümölcsök

Alma
Ananász
Citrom
Csipkebogyó
Dinnye
Fekete áfonya
Fekete berkenye
Fekete bodza
Fekete szeder
Fügekaktusz
Galagonya
Grapefruit
Gránátalma
Kivi
Kókusz
Kökény
Meggy
Narancs
Noni
Papaya
Ribizli (fekete)
Ribizli (piros)
Tőzegáfonya

 

Gyógyító fűszerek

Babér
Bazsalikom

Cayenne bors
Fahéj
Fehér üröm
Fodormenta
Gyömbér
Kapor
Kurkuma
Lestyán
Majoránna
Oregáno
Paprika - csípős
Paprika - édesnemes
Rozmaring
Sáfrány
Tárkony
 

 

Gyógyító gombák

Ganoderma
Kombucha
Shitake
Tüskegomba - Esernyőgomba
 

 

Gyógyító színek

 

Szépségápolás otthon

Arckrém készítése
Hajpakolás készítés
Hidratáló krém
Ránctalanító arcpakolások
Növényi olajok a szépségápolásban
Izzadás ellen gyógynövényt!
Arcpakolások házilag
Arcbőr tisztítók és lemosók
Pattanások kezelése

 

A gyógyító víz

A borogatás 
A gyógyvíz   
Magyarországi gyógyfürdők, leírásuk és elérhetőségük
Budapesti gyógyfürdők, leírásuk és elérhetőségük 

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ételmérgezés (kezelés)

Javasolt gyógynövény

(részletekért kattints a névre)

Különleges elővigyázatossági szabályok

alma
amerikai viaszbokor
angyalfű
bojtorján
borbolya
fokhagyma
gyömbér
gyöngymenta
hydrastis
kamilla
kapor
kasvirág
legyezőfű
mentafélék
orbáncfű
ökörfarkkóró
szegfűszeg

Az amerikai viaszbokor hosszútávú használata kimerítheti a szervezet nátrium/kálium egyensúlyát! Magas vérnyomás betegségben, szívelégtelenségben, vesebetegségben szenvedők a növény használatát egyeztessék orvosukkal.

Az angyalfű, érzékeny bőrűeken kiütéseket okozhat, napfény hatására.

Az orbáncfű MAO-gátló hatású - e gyógyszercsalád számos élelmiszerrel és más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba lép.

 

forrás: Gyógynövény enciklopédia

 

Milyen betegség az ételmérgezés?

Az ételfertőzések, ételmérgezések hátterében baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű vagy többsejtű paraziták is állhatnak.

Bakteriális, például a Staphylococcus aureus mérgezés esetében a baktérium által termelt, hőtűrő enterotoxin okozza a megbetegedést. Tojásos ételek, tejszínes krémek, fagylaltok, főtt tészták, belsőségekből készített ételek (pl. a disznósajt) adja leggyakrabban a táptalajt a kórokozó számára. Gyakran fordul elő az is, hogy az étellel kapcsolatba kerülő személy, mondjuk a tálalókonyhán dolgozó alkalmazott hordozza a fertőzést légúti hurut vagy gennyes seb formájában, és a szükséges személyi higiéné illetve az ételkezelési szabályok be nem tartása miatt kerül az ételbe a kórokozó.

A Salmonella általi fertőzés a higiénés szabályok be nem tartására vezethető vissza. Baromfi, tojás, hús és húskészítmények, cukrászsütemények fogyasztásával terjed, az elégtelen hőkezelés, illetve nem megfelelő hőfokon való tárolás miatt. A dolgozók kezéről, szennyezett eszközökről is bekerülhet a szalmonella az ételekbe.

Az Escherichia coli baktériumtörzsek fő forrása a széklet. Piszkos kéz, munkaruha, saláta, nyers zöldségfélék közvetíthetik. Tisztasággal, megfelelő hőkezeléssel, szakosított raktározással, hűtőkezeléssel megelőzhető.

A Yersinia enterocolitica a beteg ember vagy állat által fertőz. Terjesztője az emberi kéz, a víz, az élelmiszer (sertés, marha, baromfihúsok, tej és tejtermékek, cukrászsütemények). Jól tűri a hűtött körülményeket.

A Campylobacter jejuni is sokáig életben marad még a fagyasztott élelmiszerekben is, de nem tűri a kiszáradást. Pasztőrözött tejjel, vízzel, salátával, nyers hússal (főleg szárnyasokkal) terjedhet.

A vírusok nem szaporodnak ugyan az élelmiszerekben, de fertőzőképesek, például nyers tejben, tojásban, kagylókban fordulhatnak elő. Alapos hőkezeléssel elpusztíthatók.

A fonalas gombák által termelt mikotoxinok is veszélyesek lehetnek, ilyen például az aflatoxin, a 2004-ben nagy felháborodást keltett paprikabotrány főszereplője. Mikotoxin nem csak a penésszel fertőzött növényi termék, gyümölcs közvetlen fogyasztásával kerülhet az emberi szervezetbe, hanem a fertőzött takarmányt fogyasztó állatok teje által is.

A paraziták egy vagy többsejtűek lehetnek. A fertőzést szennyezett víz, piszkos kéz, nem megfelelően megtisztított zöldségek, saláták közvetíthetik.

Tünetek

Émelygés, hányás, hasmenés, esetenként láz és gyengeség a leggyakoribb tünet a fertőzés típusának megfelelően.

Az ételfertőzéseknek és -mérgezéseknek az alábbi típusait különböztetik meg:

Gastralgiás típus: gyomortáji nyomó vagy görcsös fájdalom uralja hányingerrel. Hányás, hasmenés rendszerint nincs. A mérgezés enyhe lefolyású, spontán javul, illetve gyógyul. Könnyen összetéveszthető a gyomor túlterhelése vagy étrendi hiba következtében jelentkező hasonló tünetekkel.

Gastritises típus: az előbbi típusnál felsorolt tüneteken kívül hányás jellemzi.

Gastroenteritises típus: többnyire Salmonellák okozzák. Az ételfertőzés klasszikus tüneteit mutatja. Hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji görcsös fájdalom, hidegrázás, gyakran 40 fokig emelkedő láz jelentkezik. Fejfájás, szédülés, vérnyomásesés gyakori, a beteg elájulhat, a vér kalciumszintjének a normális érték alá csökkenése jeleként a keze zsibbad, lábikragörcse van. A heves hányás következtében a nagyfokú folyadékveszteség kiszáradáshoz vezethet, különösen, ha a beteg idős vagy kisgyermek.

Enteritises típus: kólikás panaszok, vagyis görcsös hasi fájdalom közben napokig tartó hasmenés, mely szintén kiszáradáshoz vezethet.

A súlyos folyadékvesztés jelei a beesett szemek, a bőr rugalmatlansága, szomjúság, a száj, illetve az ajkak kiszáradása, ritka vizeletürítés.

Diagnózis

Az ételfertőzés vagy -mérgezés diagnózisának felállításában körültekintőnek kell lenni. Ételfertőzésre- ill. mérgezésre kell elsősorban gondolni, ha egy azonos ételeket fogyasztó közösség több tagjánál hasonló tünetek: hányás, hasmenés közel azonos időben lépnek fel. Az egyedi eseteket fontos elkülöníteni a hasi katasztrófáktól (ezek sebészi ellátást igényelnek), illetve egy adott közösségben fellépő tömeges rosszullét esetén szénmonoxid mérgezésre is gondolni kell (itt általában a fejfájás, szédülés a bevezető tünet).

A biztos diagnózist az ételminta, illetve a széklet bakteriológiai vizsgálata adja. A szénmonoxid-mérgezéstől a tünetek megjelenési sorrendje megkülönbözteti: ételmérgezésben hányinger - hányás-fejfájás, míg szénmonoxid-mérgezésben fejfájás - szédülés - hányinger - hányás a jellemző. Segíti a megkülönböztetést az is, hogy az ételmérgezés nem okoz tartós eszméletvesztést, míg a szénmonoxid-mérgezés igen, valamint nagyfokú, főleg az alsó végtagokat érintő izomgyengeség is jelentkezhet, ami ételmérgezésben nincs, a szénmonoxid-mérgezésnek viszont egyik jellemző tünete.

Botulizmus: Az ételmérgezések közé szokták sorolni a botulizmust is, ami Magyarországon rendkívül ritka mérgezés, rendszerint téves diagnózisként merül fel. A betegséget a Clostridium botulinum nevű spórás talajbaktérium által termelt hőérzékeny exotoxin okozza. Lappangási ideje hosszabb (8 órától 8 napig is terjedhet). A gyomor-bél tünetek (hányás, néha hasmenés) mellett fellépő idegrendszeri tünetek: kettőslátás, tág pupillák, látászavar, nyelési nehézség, izombénulások jellemzik. Ritka, de kezelés nélkül sokszor halálos megbetegedés. A baktérium házi kolbászban, hurkában, disznósajtban, húsban, halban, húskonzervekben szaporodhat el, miközben toxint termel. Hőkezeléssel a baktérium és a toxinja is elpusztítható. Kezelése speciális antitoxin injekcióval lehetséges.

Kezelés

Nagyfokú folyadékveszteség esetén szájon át illetve infúziós folyadék formájában ún. elektrolitpótlásra kerül sor, azaz a szervezet az elvesztett sókat is visszakapja. A hypocalcaemia (vagy hipokalcémia, a vér kalciumszintjének a normális érték alá csökkenése) okozta görcsök ellen kalcium-glükonikumot alkalmaznak. Lázcsillapításra is szükség lehet. Ha a hányinger csökkent, akkor az orvosi szén vizes oldatát itatják a beteggel. A diéta a terápia fontos része. Ennek feladata a gyulladt gyomor-bél nyálkahártya izgalmának csökkentése. Ennek érdekében a beteg 12 órán keresztül koplal. Ezután először pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, banán, keserű tea lehet az étrend. Ezek alkalmasak a hasmenés megállítására. Mindezek betartásával az ételfertőzés vagy -mérgezés rendszerint 24 órán belül gyógyul.

Megelőzés

Az ételmérgezések, fertőzések elkerüléséért nemcsak a vendéglátóhelyeken, a közétkeztetésben szerepet játszó konyhákban, hanem a háztartásokban is meg kell tenni mindent. A konyha rendszeres takarításával, a konyhai eszközök és a hűtőszekrény tisztántartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.

Alapos hőkezelés - főzés, sütés - az esetleges baktériumokat elpusztítja. Azonban a baktériumok újra elszaporodhatnak az elkészített étel tárolása során, ezért a megfelelő csomagolásra, hűtésre, fogyasztás előtti újbóli hőkezelésre gondosan ügyelni kell. A gombás, tejfölös, tojásos ételek különösen veszélyesek, ezért ezeket csak az elkészülés napján ajánlott fogyasztani. A romlott ételek melegágyai a kórokozóknak, ezért fel kell figyelni arra, ha az élelmiszerek színe, szaga, állaga megváltozik, vagy eltér a megszokottól, például ha a hús kellemetlen szagú; a felvágott felülete nyálkás, tapadós; a tej megsavanyodott; a kenyér penészes vagy az állaga nyúlós; a zöldség- és gyümölcsfélék penészfoltosak vagy rothadásnak indultak. Ilyenkor már nem elég a lemosás, a romlott részek eltávolítása: ezek az ételek az egészségre ártalmasak lehetnek, így nem szabad fogyasztani belőlük.

A megelőzéshez tartozik természetesen a WC használata utáni és az ételkészítés előtti alapos kézmosás is.

Egyéb tudnivalók

Az ételfertőzés vagy -mérgezés gyanúja bejelentési kötelezettséggel jár. Az ÁNTSZ ezekben az esetekben vizsgálatot indít, melynek célja a mérgezésben gyanús élelmiszer meghatározása, a technológiai és higiénés hiányosságok feltárása, a felelősség megállapítása. A gyanúba fogható ételekből ételmintát kell eltenni vizsgálatra, illetve a megbetegedettek székletének bakteriológiai vizsgálatát is el kell végezni.

forrás: 50plusz.hu

 

Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?