A koriander szépen hangzó nevét a latin Coriandrum sativumból kapta.Népies neve: bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Az óegyiptomiak már háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált. Az elhunyt fáraók mellé is elhelyezték, hogyha szükség lenne rá a túlvilágon, ne legyen hiány belőle. A rómaiak és a görögök boruk ízesítésére használták, a kínaiak halhatatlanságot elősegítő erőt tulajdonítottak neki, a zsidók a húsvéti szertartáson alkalmazták. Állítólag lényeges alkotóeleme volt a szerelmi bájitaloknak. Az indiaiak gyakran alkalmazták a szülés megkönnyítésére, valamint, ha valakit bélgörcs, székrekedés kínzott. A nők szintén gyakran használták, mert úgy hitték, hogy a koriander által könnyebben megfogannak. Angliában kandiscukorral bevont koriandermagot rágcsáltak étkezés után, hogy csökkentsék a puffadást. Likőröket is ízesítettek vele, valamint pipadohányokat is. A legtöbb fűszerhez hasonlóan a koriander is kedvezően hat az emésztésre, emésztést elősegítő hatása jól ismert, segít a hasmenésnél, székrekedésnél, puffadásnál, hányingernél. Megszüntetheti a kóros étvágytalanságot, a keleti orvosok pedig vérhas esetén gyógyítottak vele. Ha étkezés után rágcsálunk koriandermagot, az megállíthatja a csuklást.
Megelőzi a gyomor- és bélgázosságot, segít az emésztési zavarokban. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések utáni álmosságot. Emésztést rendben tartó hatása miatt segíthet az emésztési zavarok okozta fejfájásokban is. Levele és magja csökkenti a feszültséget és csillapítja a fájdalmat. A régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta. A magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak. Különösen a gyomor-bél csatornában hatásos baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Fokozza az immunrendszer működését. A koriander magjából készített forró tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, csökkenti a lázat. A kiütéses fertőző betegségekben, például kanyaróban, bárányhimlőben elősegíti a bőrkiütések megjelenését.
A koriander gyógyhatásáról már eleink is tudtak, s ma – más gyógynövényekhez hasonlóan – hazánkban is kezd ismertté válni. Fokozza a gyomornedv-elválasztást, ezzel étvágyat csinál, és puffadás esetén enyhe görcsoldó hatása is ismert. Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél. Nagyon jó görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a fájdalomcsillapításnál. Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott méreganyagoknak. Serkenti az egész test működését, növeli az alacsony energiaszintet. Európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit, és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést, nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket. Használják szépségápolásban, mivel fokozza a vérkeringést, jó hatású az anyagcsere miatti bőrproblémák, és a narancsbőr kezelésénél. Serkenti a központi idegrendszert úgy, hogy közben ellazítja és lecsendesíti az érzelmeket, elmulasztja a szorongást, a feszültséget. Segít nagy traumáknál, megrázkódtatásnál. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, jó hatással van az impotenciára.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|
|