A grapefruit a citrusfélék közé tartozik, eredetileg a pomelo és a narancs kereszteződéséből jött létre. (A pomelo egy nagyméretű citrusféle, elérheti a 3-4 kg-ot is.).
Barbados-szigetén fedezték fel a XVIII. században.
Héja zöldes vagy narancssárgás, húsának színe a sárgától a halványpirosig változik.
Vitaminokat, ásványi anyagokat, vízben oldódó élelmi rostot és pektint tartalmaz.
C-vitamin tartalma bioflavonoidokkal együtt fordul el (mint minden citrusfélében), így fokozottabban hat, vagyis kiváló immunerősítő. 20 dkg grapefruit fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A gerezdeket elválasztó fehér hártyában és a héj alatt bioflavon, hesperidin és rutén található, amelyek kedvező hatással vannak a vesékre és a húgyutakra. A fehér, vastag termésfalon található húsban lévő flavoid rákmegelőző, méregtelenítő és szintén immunerősítő hatású.
A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű A- és B-vitamint tartalmaz.
Ásványi anyagok közül kalcium, foszfor, magnézium és kálium található benne. Magas káliumtartalma lúgossá teszi a vért és máj regeneráló hatású.
A gyümölcsben található rostanyag és pektin megköti a koleszterint, vagyis hozzájárul az erek rugalmasságához, és megkönnyíti az emésztést, segíti a méreganyagok kiürülését. Alacsony energia- és cukortartalma (kb. 7% a szénhidráttartalma) miatt az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen része és segít a fogyókúrában.
A grapefruit magja bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. Olajat készítenek belőle. Kivonata méregtelenít, immunerősítő, sejtregeneráló, antioxidáns hatású, vírus- és baktériumölő, sterilizáló.
Antibiotikumos tulajdonságára úgy derült fény, hogy egy amerikai orvos felfedezte kertjében, hogy a grapefruit mag nem bomlik le a komposztban. Azóta is kutatják a növény kivételes és egyedülálló gyógyhatását.
A rák természetes gyógynövényeként emlegetik.
Mivel antibakteriális hatással is rendelkezik a grapefruit mag, ajánlják gyomor- és bélpanaszok, felsőlégúti fertőzések, különböző gombás eredetű megbetegedések, fogínygyulladás esetén. Sejtregeneráló hatása miatt ajánlatos műtétek után is fogyasztani. Antioxidáns hatása révén lassítja az öregedést, antidepresszáns hatású, segíti a vasfelvételt, erősíti a kötőszövetet, támogatja a hormonháztartást, csökkenti az allergiahajlamos és fontos szerepe van a kollagén-produkcióban.
A konyhaművészet terén szárnyasokhoz, füstölt halakhoz, a tenger gyümölcsihez nagyon jól illik. Levéből salátaönteteket lehet készíteni.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|