Fehér akác
(Robinia pseudoacacia)
Népies neve: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyara, pampuska.
A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.
Az akácvirág májusban, június elején virágzik. Akkor érdemes leszedni virágjait a fürtökről, amikor frissen nyílik. Ezután jól ki kell szárítani.
A virág hatóanyagai: flavonoid, illóolaj és rutin. A fa kérgében és a magokban főleg lektinek fordulnak elő.
Az akácvirág számos gyógyhatással rendelkezik. Nektárjából kiváló méz készül.
Gyógyhatásai: Meghűléses betegségeknél köhögéscsillapító hatású. Enyhe hashajtóhatással is rendelkezik. Teakeverékek alkotórészeként izzasztó hatású, mézzel elkeverve köhögéscsillapítóként is adható. Hurutoldó és görcsoldó hatással is bír.
Figyelem!
Az egész növény erősen mérgező! Csak a virága fogyasztható, de az elnyílott, földre hullt virágokat nem szabad gyűjteni! A fa kérge robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!
Érdekesség:
Palacsintatésztába mártva, kirántva különleges csemege.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|