Rozs (secale cereale)
Hazánk egyik fontos gabonanövénye. I.e. 4000 körül jutott el Európába. A magyarok a honfoglalás idején ismerkedtek meg a rozzsal. A rozs az évszázadok folyamán egyre jobban elterjedt, a szegények egyik fő táplálék a rozskenyér volt. Eredetileg a búza és az árpa gyomnövénye volt.
A népi hiedelem szerint erőt ad és erős izomzatot fejleszt.
Fajtái: nyíri rozs, montagne, probstei, imperial, schlanstadti, bokros rozs, őszi és tavaszi rozs.
Hatóanyagai: B1-vitamin, E-vitamin, niacin, fehérje, keményítő, rost, szerves só, szacharin, nitrogén, kazein, kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, magnézium.
Élettani hatása: magas élelmi-rost tartalma javítja a bélműködést, tehát megelőzhető a székrekedés és csökkenti az aranyérben szenvedők panaszait.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét. A rozs magjának a külső héjában található kémiai anyagok gátolják a koleszterinszintézis egyik fontos lépését.
A rozslisztből tisztán vagy búzával keverve kenyeret sütnek. Szalmáját takarmánynak, alomnak, illetve zsúpfedélnek használják.
Napjainkban az egészséges táplálkozás iránti egyre növekvő igény miatt újra megélénkült az érdeklődés a rozsból készült ételek iránt.
forrás: nepgyogyaszat.hu
A rozs
Második legfontossab gabonanövényünk, színe a legsötétebb. Kenyérsütéshez használják elsősorban, gazdag B-vitaminban és jelentős a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet ellenállóképességét, és növeli a fizikai erőnlétet. A rozsliszt alacsony sikértartalma miatt, érdemes finomliszttel keverni.
A hazánkban kapható rozslisztek jelőlése
Típus Megnevezés
RL-60 Fehér rozsliszt
RL-90 Világos rozsliszt
RL-125 Sötét rozsliszt
RL-190 Teljes kiőrlésű rozsliszt
forrás: vitaminbank.hu
|