Fekete szeder
Népies neve: kékbogyó, seregélyszeder.
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Hamvas termésének íze kellemes.
A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.
A szeder fajok nagyon elterjedtek. Megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, É-Amerikában, Ázsia Európához közeli területein. Több, mint 100 európai faja létezik.
A szeder nagyon hasonló a málnához. Több méter hosszú indákat hajt. Az Egyesült Államokban nemesítették tüskétlen változatát, azóta többet termelnek belőle a könnyebb szállíthatósága, ellenállósága miatt.
Magyarországon Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb.
A fekete szeder levele galluszsav- ésellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag.
A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.
Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
A legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcshús rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.
Készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, befőtt formában is kiváló.
Érdekesség, hogy levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásra használták.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|