A mustár ősidők óta használt fűszer. Hazánkban is termesztett egyéves növény. Gömbölyű, sárga színű magjai (sinapsis albae semen) enyhén csípős ízűek, szagtalanok. Illó és zsíros olajat, szinalbin glikozidát, fehérjét tartalmaz.
Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 - 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy - egy kúra 6-8 hétig tartson. A gyógynövény magja fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Külsőleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölőt készíthetünk belőle.
Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető.
forrás: nepgyogyaszat.hu
Fehér (angol) és fekete (francia) mustár
Sinapis alba L., Brassica nigra (L.) Koch - Brassicaceae
Egyéves, lágy szárú növény. Gyökérzete orsógyökér, kissé elágazó. Szára 40-60 cm magas, sűrű, elágazó. Levelei nyelesek, szórt állásúak, szárnyasán hasogatottak, elálló szőrzetűek, lapítottak. Virágzata sátorozó, majd laza fürt. Virága keresztes, aranysárga, ön- és idegenmegporzó. Termése vastag (3-4 mm), szőrözött, 2-4 cm hosszú (90°-os szögben elálló) becő. Magja barnássárga, 2 mm-es nagyságú, éretten pereg. Ezermagtömege 4-7 g. Csírázóképessége 80-90%-os, magja 3-4 évig jó, 6-8 nap alatt kikel. Tenyészideje a magvetéstől magérésig 110-130 nap.
Laza, fürtös, világossárga, hajladozó virágai, majd becő-termései a mező illatát, hangulatát varázsolják otthonunkba.
Származása, elterjedése. A mustárfajok mediterrán, dél-eurázsiai eredetűek. Csaknem az egész világon, nagyobb területeken a volt Szovjetunióban, Lengyelországban, Svédországban és Argentínában termesztik. Hazánkban is régi mezőgazdasági kultúrnövény. Kiskertekben nem terjedt el.
Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Nagy mennyiségben termelik, főként a konzerv-, az olajipar, kisebb mennyiségben az illatszer- és gyógyszeripar használja fel, de a háztartásokban is mindennapi fűszer. Föld feletti részében 0,5-1,1% illóolajat, B1-, C-vitamint, karotint találunk. Ezenkívül keserű-, cseranyagot stb. tartalmaz.
Receptek:
Vitaminos mustársaláta. Zsenge mustárleveleket, hajtásvégeket megtisztítva tálba helyezünk, majd hideg felöntőlevet (só, cukor, ecet, köménymag) adunk hozzá. Egy óra múlva sült vagy vadas húsokhoz fogyasztjuk.
Mustár spenót módra. Fiatal mustárleveleket, hajtásvégeket sós vízben megfőzünk, leszűrjük, apróra összevágjuk. Világos rántásban egy gerezd reszelt fokhagymát megfuttatunk, az elkészített mustárleveleket hozzáadjuk, és tejjel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük, melegen, főtt húsok mellé tálaljuk.
Házi mustárkrém. 10 dkg mustármagot finomra megdarálunk (mozsárban megtörünk), hozzáadunk 1/2 dl borecetet és 1/2 dl vizet, majd 4-5 órai állás után többször felrázva hozzátesszük a következő fűszerkeveréket: 15 g porított borsfű, 5-5 g porított kakukkfű, koriander, petrezselyem, 10 ml must vagy édes bor, konyhasó ízlés szerint, és annyi fűszeres ecet, hogy masszaszerű anyagot kapjunk. Az egészet jól összekeverjük.
Mustárecet. 30 dkg őrölt mustármagot, 20 dkg zellergyökeret, 10 dkg vöröshagymát, 5 dkg citromhéjat üvegbe rakunk és 1 l ecetet öntünk rá. 2-3 órai állás után 1 dl alkoholt adunk hozzá, és 8 napig állni hagyjuk. Kipréselve átszűrjük és feloldunk benne 5 dkg cukrot, ezután használhatjuk.
Mustármag mint modern háziszer érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, isiász, bőrkiütések ellen használható. Naponta háromszor étkezés előtt 1-1 (makacs esetekben 2-2) csapott kávéskanál magot szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy kúra (orvosi felügyelet tanácsos) 6-8 hét.
forrás: terebess.hu
|