Gyógyító természet

  angol.jpg   gorog.jpg  japan.jpg  kinai.jpg  korea.jpg  nemet.jpg orosz.jpg  spanyol.jpg

**** Fűben, fában, vízben van az orvosság ****

lap tetejére

 

Általános gyógyító receptek

Tea
Forrázat
Főzet
Kapszulák
Külsőleg
Tinktúra
Hidegvizes kivonat 
Hidegolajos eljárás

 

Panaszok

Álmatlanság
Aranyér
Asztma
Csalánkiütés
Bronchitis
Cukorbetegség - Diabetes
Csípés
Depresszió
Égési sérülések
Előmenstruációs szindróma - PMS
Élesztőgombás fertőzések-Candidiasis
Émelygés - hányinger
Lábgomba - Epidermofitózis
Ércsomós véna - visszér
Ételmérgezés (megelőzés)
Ételmérgezés (kezelés)
Fájdalom
Fekély
Fogszuvasodás
Fülgyulladás
Fülzúgás (tinnitus)
Griandiasis
Halláskárosodás (időskori)
Hasmenés
Herpesz
Húgyúti fertőzés
Időszakos lábfájás
Impotencia
Ínygyulladás
Ízületi gyulladás
Kolera
Koleszterin szint
Kólika
Köhögés
Köszvény
Kötőhártyagyulladás
Láz
Lepra (Hansen kór)
Magas vérnyomás
Máj betegségei
Makuláris elváltozások
Meghűlés - Nátha
Menopauza panaszok
Menstruáció
Nyugtalanság
Ólommérgezés
Pattanás - Akne
Pikkelysömör (Psoriáris)

 

Gyógyító magvak

Ánizs
Fenyőmag
Fekete bors
Grapefruit mag
Hajdina - pohánka
Kakaó
Kávé
Kendermag
Koriander
Kóla
Köles
Kömény (fekete)
Lenmag
Lepkeszeg - Görögszéna
Mustármag
Mustár (fehér)
Napraforgó
Rozs
Szegfűbors
Szegfűszeg
Szerecsendió
Szezámmag
Szőlőmag
Tökmag - Sütőtök
Zab
Zellermag

 

Gyógyító zöldségek

Articsóka
Brokkoli
Cékla
Cikória
Csicsóka
Édesgyökér
Paraj - Spenót
Petrezselyem
Sárgarépa
Spárga
Sütőtök, tökmag
Torma
Vöröshagyma
Vöröskáposzta
Zeller

 

Gyógyító füvek

Angyalfű
Apróbojtorján

Borsikafű - Borsfű
Búzafű
Centella
Cickafarkfű
Citromfű - Mézfű
Csukóka
Fekete tea
Izsóp
Kakukkfű
Kis ezerjófű
Lándzsás útifű
Mate - Maté - Máté
Orbáncfű
Pásztortáska
Pemetefű
Réti legyezőfű
Szappanfű
Szurokfű
Tüdőfű
Vasfű
Vérehulló fecskefű
Vidrafű
Zöldtea
Zsurlófű

 

Gyógyító növények

Aloe vera
Amerikai lázgyökér
Amerikai viaszbokor
Barátcserje
Bodorrózsa
Bojtorján
Borbolya
Boróka
Borsmenta
Buku
Csalán
Csikófark
Csombormenta
Eukaliptusz
Édes kömény
Fagyöngy
Fehér akác
Fehérmályva
Fehér fűzfa
Fekete bangita
Fekete nadálytő
Fokhagyma
Földiszeder
Ginseng
Golgotavirág
Gyermekláncfű
Gyöngymenta - macskamenta
Hársfa
Hibiszkusz
Homoktövis
Hydrastis - Kanadai gyömbér
Jázminpakóca (Stevia)
Kasvirág
Kamilla
Kerti borágó
Kígyógyökér (poloskavész)
Komló
Körömvirág
Kövirózsa
Levendula
Ligetszépe
Lóhere
Lucerna
Macskagyökérfű
Martilapu
Máriatövis
Mentafélék
Medveszőlő
Mirha
Ökörfarkkóró
Ördögharaptafű
Örökzöld törpetölgy
Őszi margitvirág
Páfrányfenyő - Ginkgo biloba
Pongyola pitypang
Psyllium - bolhafű
Rebarbara (orvosi)
Szárcsagyökér
Szilfa
Szúrós gyöngyajak - oroszlánfarok
Tárnics
Teafaolaj
Vadcseresznye
Varázsfa - Hamamelis virginiana
Zöldárpa
Zsálya

 

Gyógyító gyümölcsök

Alma
Ananász
Citrom
Csipkebogyó
Dinnye
Fekete áfonya
Fekete berkenye
Fekete bodza
Fekete szeder
Fügekaktusz
Galagonya
Grapefruit
Gránátalma
Kivi
Kókusz
Kökény
Meggy
Narancs
Noni
Papaya
Ribizli (fekete)
Ribizli (piros)
Tőzegáfonya

 

Gyógyító fűszerek

Babér
Bazsalikom

Cayenne bors
Fahéj
Fehér üröm
Fodormenta
Gyömbér
Kapor
Kurkuma
Lestyán
Majoránna
Oregáno
Paprika - csípős
Paprika - édesnemes
Rozmaring
Sáfrány
Tárkony
 

 

Gyógyító gombák

Ganoderma
Kombucha
Shitake
Tüskegomba - Esernyőgomba
 

 

Gyógyító színek

 

Szépségápolás otthon

Arckrém készítése
Hajpakolás készítés
Hidratáló krém
Ránctalanító arcpakolások
Növényi olajok a szépségápolásban
Izzadás ellen gyógynövényt!
Arcpakolások házilag
Arcbőr tisztítók és lemosók
Pattanások kezelése

 

A gyógyító víz

A borogatás 
A gyógyvíz   
Magyarországi gyógyfürdők, leírásuk és elérhetőségük
Budapesti gyógyfürdők, leírásuk és elérhetőségük 

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cikória

 

Cikória (Cichorium Intybus)

 

Család: Asteraceae, további tagok: őszirózsafélék
Nemzettség: Cichorium
Felhasználható részei: Őse a gyomként ismert mezei katáng, amelynek virágzatát forrázva gyógynövényként használják. Ebből alakultak ki a gyökeréért (pótkávénak) termesztett és a leveléért salátának termesztett változatok.

A cikória gyakori, kétnyári növény. Főgyökere erős, karószerű, virágzata fészkes virágzat, kék vagy kékesfehér színű.  Levelei tojásdad alakúak, néhol lándzsásak.
Őse, a mezei katáng, az országban mindenhol megtalálható gyomnövény. Ágas-bogas szárán kék virágok nyílnak. Szántóföldeken, utak mentén, legelőkön, ugarokon és kis kertekben is megtalálható.

Nem igényel tápdús talajt, a laza, közepesen kötött talajokat kedveli. 
Ahhoz, hogy konyhakertünkben cikóriát termesszünk, gondos előkészítésre van szükség. Magvetés előtt a földet mélyen fel kell ásni, és többször el kell gereblyézni, akár hengerezni. Kb. 30 cm távolságban szükséges a magokat elvetni a nyári hónapokban, május és júniusban. Az aránylag nagy távolságra azért van szükség, hogy a gyökereknek legyen hely a kifejlődéshez. A kikelt növényt rendszeresen meg kell tisztítani a gyomnövényektől, a sorokat ki kell egyelni. Meleget és egyenletes vízellátottságot igényel. 
Mivel fagyérzékeny növény, így a gyökereket érdemes október közepén felszedni. Lombtalanításkor kb. 2 cm levélcsonkot szükséges hagyni, hogy a gyökér biztosan kihajtson. Ha ennél mélyebben vágjuk le a leveleket, a gyökér esetleg nem hajt ki.

Sajnos méltánytalanul mellőzzük a cikóriát, pedig az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk. 
Meghatározó szereplője a korszerű táplálkozásnak és a téli friss, zöldségválasztékot bővíti.

Hatóanyagai: cholin, cieholin, inulin, laktukin, gyümölcscukrok.

Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ásványi sót, kalciumot, káliumot, foszfort, meszet tartalmaz. Közel annyi A-vitamin található meg benne, mint a sárgarépában, C-vitamin tartalma jelentéktelen. Gyökerében tejnedv, valamint 15% inulin található, ez utóbbi adja a cikóriakávé kesernyés ízét. A gyökere mellett a levelében is található tejnedv.

A cikória gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. 
A cikóriából nem csak kávét készítenek, hanem számos jellegzetes étel is készíthető belőle. 
Rózsáját meg lehet főzni, sütni, kellemes krémlevest készíthetünk belőle. Köretként húsok mellé adhatjuk. Salátaként is elkészíthetjük. 
Ha nyersen megízlelt levelek keserűek lennének, néhány órára sós-ecetes lében kell áztatni őket.

A leszedett cikória hűvös helyen sokáig friss marad, hosszú hetekig eltartható.

Az ismeretlen cikória

A fiatalabb korosztálynak nem mond semmit ez a név - megmondom őszintén nekem sem mondott. Amíg el nem kezdtem kutatni és egyre több érdekesség derült ki erről a különös zöldségnövényről. Ha tudna mesélni…

Cikória történet

A cikória őse a hazánkban gyomként is előforduló katáng, ebből a növényből fejlődött ki a gyökeréért termesztett cikória és a leveléért, ill. hajtásáért nevelt salátacikória.

Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Horatius még be is számolt jótékony hatásáról és finomságáról az "Ódás Könvv"-ében. Így írja; "Ahhoz, hogy jól megvacsorázzak, olíva, cikória és könnyű mályva kell nekem". Főleg Európában terjedt el, azon belül Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Hollandiában. Kis hazánkban is egyre népszerűbb a fogyasztása.

Tudta?

A cikória név pontos eredetét a mai napig nem tudják. Egyesek szerint az olasz cuccerere (aláfut) szóból származik. Még mások szerint a név egyiptomi eredetű. Az arab orvosok Intybus-nak nevezték, és gyógynövényként vált ismertté.

Ismerd fel!

Lehet, hogy már találkozott vele csak éppen nem tudta, hogy milyen is valójában. Formája hosszúkás, színe halvány. A sötét, meleg helyen fejlődő tőrózsák fehér vagy halványsárga, csúcsuk felé enyhén zöld levelekből állnak. A levelek világos színe és zsengesége a fénytől védett helyen való hajtatás eredménye. A kellemesen ropogós levelek enyhén kesernyés ízűek.

Kávépótló

A gyökeréért nevelt cikóriát pótkávék készítésére használják. Ugyanis gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni.

Termesztése a 17. században indult meg, míg a hajtatott salátacikóriáé csak a 19. században. Ma már nem olyan elterjedt a fogyasztása, pedig annak idején szinte mindenki ezt a fajta kávét fogyasztotta. Hisz ki nem ismeri a maci gyermekkávét, ami ma is nagy népszerűségnek örvend. Egyrészt sokkal egészségesebb, mert tápértéke és fehérje aránya is magasabb. Másrészt segítségével könnyebben megszabadulhatunk a kávétól és annak káros hatásától. Nálunk Győr-Sopron és Vas megyében termelték, de ez mára már jelentéktelenné vált.

Jótékony hatása

Mint már kiderült a cikória jótékony hatását már elég korán felismerték. Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint.

Őséhez hasonlóan használják gyógynövényként. Ugyanis serkenti a májműködést, az anyagcserét. Segíti az emésztést. Gyulladáscsökkentő, élénkítő és hashajtó hatású. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rákosodásának általános kockázatát.

Mit lehet csinálni belőle?

A cikória nyersen, főzve és sütve is fogyasztható. Levesként és húsok köreteként is kiválóan tálalható. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal. Fűszere a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld.

Alkony saláta

Hozzávalók: cikória, paradicsom, uborka, retek, bors, ecet, olívaolaj.

A cikóriát leveleire tépkedjük, és alaposan megmossuk. A többi zöldséget szintén megmossuk, és karikákra vágjuk. Nem keverjük össze, hanem már magára a salátás tányérokra rétegezve elhelyezzük. Legalul a cikória, fölötte a paradicsom, az uborka, tetején pedig a retek. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd a végén ecettel és olívaolajjal meglocsoljuk.

Cikóriasaláta

Hozzávalók: 1 fej piros cikória, 2 db paradicsom, 2 szál tavaszi zöldhagyma, petrezselyem, só, ecet.

A cikória közepét kivágjuk és a leveleket apró darabokra összetépjük. A paradicsomot, petrezselymet és zöldhagymát felvágjuk és hozzáadjuk a cikórialevelekhez. Majd öntetként az olajat, ecetet és a sót összekeverjük, és a salátához öntjük.
 

Receptek innen - onnan

 

Sült cikória hagymával

Hozzávalók

    4 fej cikória
    3 lilahagyma
    2 ek világos nádcukor
    Fél tk chili pehely
    2 ek olívaolaj
    2 ek almaecet

Elkészítés

    A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
    A cikóriákat félbe vágjuk, a hagymákat megpucoljuk, gerezdekre vágjuk.
    A cikória feleket elrendezzük egy tepsiben, köréjük szórjuk a hagyma gerezdeket.
    Megszórjuk a cukorral és chili pehellyel, majd lelocsoljuk az ecettel és olajjal.
    25-30 percig sütjük a bemelegedett sütőben. Akkor jó, amikor karamellizálódik a cukor.

Narancsos cikória saláta

Hozzávalók

    1 narancs
    1 vérnarancs
    2 fej cikória (fehér)
    1 maréknyi petrezselyem zöld
    1 ek friss oregánó levelek
    1 kis fej lilahagyma
    5 dkg fekete olívabogyó
    10 dkg feta sajt
    10 dkg dióbél

Öntethez

    3 ek olívaolaj
    1 ek vörösborecet
    (esetleg kevés cukor, méz, ha az ecet túl savanyú)

Elkészítés

    Az öntetet elkeverjük, félretesszük.
    A hagymát vékony csíkokra felszeleteljük.
    A cikóriát levelekre bontjuk, a torzsos végét levágjuk.
    A narancsokat megpucoljuk (a fehér hártyát is), 1 centis karikákra felszeleteljük.
    A narancsszeleteket egy tálban vagy nagy tányéron elrendezzük, rászórjuk a cikória leveleket, az hagymaszeleteket majd az olajbogyókat és az aprított zöldfűszereket.
    Lelocsoljuk az öntettel, kissé elkeverjük.
    Tálalás előtt a fetát és dióbelet rámorzsáljuk.

Cikória és zellerszár saláta

Hozzávalók

    1 cikória
    2  szál zellerszár
    1 gerezd fokhagyma (préselve)
    3 ek görög joghurt (vagy tejföl)
    1 ek olívaolaj
    opcionális: 6 db dióbél vagy1 csokor újhagyma vagy 1 alma
    Só, bors

Elkészítés

    A cikóriát és a zellerszárat felszeleteljük.
    Elkeverjük az olajjal, joghurttal és a fokhagymával. Fűszerezzük ízlés szerint.
    Belekeverjük a szezonális extra alapanyagokat.

Szezonális variációk

    Télen adjunk a salátához apróra vágott dióbelet – kiválóan passzol télies vendégváró főételek mellé!
    Tavasszal adjunk hozzá egy csokor apróra vágott újhagymát – nagyon finom szendvicstöltelék!
    Nyáron frissítsük fel 1ek citromlével, és egy citrom reszelt héjával – ideális grillezett húsok, halak mellé.
    Ősszel adjunk hozzá 1 kis almát szeletelve (diót is adhatunk hozzá) – remek piknik salátaként!

forrás: nepgyogyaszat. hu, vitaminsziget.com, tutureceptek.hu

 

 

Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?