Kis ezerjófű (Centaurium erythraea)
Népies neve: epefű, ördögcsíptefű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, gyomorfű
Felhasználható részei: a növény föld feletti része
A növény Nyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és csaknem egész Európában őshonos.
A kis ezerjófű a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozik. Védett növény, vadon növő példányainak gyűjtése tilos.
Három fajtája létezik, mely mindegyike megterem hazánkban. Ezek a kis ezerjófű, a keskenylevelű ezerjófű és a csinos ezerjófű, de leggyakrabban a kis ezerjófű fordul elő száraz réteken, erdőirtásokon, bokrosokban, mezőkön.
A termesztett ezerjófüvek föld feletti részét gyűjtik virágzáskor, ami júniustól augusztusig tart. A füvet mindenképpen árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfény hatására elveszti a színét. A gyógynövény hatóanyagai: szekoiridoidok, flavonoidok, xanton-származékok.
Gyógyhatása:
Nyál- és gyomorsav-túltermelődés ellen, teltségérzés, émelygés és étvágytalanság kezelésére használják kombinált készítményekben. A népi gyógyászat régen lázcsillapításra, féregűzésre és idegkimerültség ellen alkalmazta.
- emésztés és epeserkentő
- étvágyfokozó
- enyhíti a puffadást
- vértisztító
- a homeopátia a friss növényt gyomorfájdalmak enyhítésére használja
Külsőleg hajhullás, hajtetű ellen alkalmazható.
Kis ezerjófű recept:
Forrázat: egy teáskanálnyi kis ezerjófüvet 3 dl vízzel öntsünk le, majd ezt követően hagyjuk állni 8-10 órát, majd melegítsük fel, de ne forraljuk. Keserű íze miatt mézzel fogyasszuk. Naponta legfeljebb három csészével igyunk.
Étvágyjavítóként főétkezések előtt fogyasztandó.
A szesziparban a gyomorkeserűk alkotórészeként alkalmazzák.
Amire vigyázni kell:
Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő! A kis ezerjófű tartósabb használata (10 napnál tovább) gyomor- és bélnyálkahártyagyulladást okozhat.
forrás: nepgyogyaszat.hu, gyogynovenyhatarozo.hu
|