Fekete ribizli (Ribes rignum)
A fekete ribizli a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozik. A nemzetségnév a növény arab nevéből származik.
Hazánkba a Földközi-tenger vidékéről kerültek. A fekete ribizlit a XVI. századan kezdték termeszteni a piros változat utána egy évszázaddal.
Magyarországon liget-és láperdőkben szórványosan fordul elő, főként termesztik.
Üde, nedves termőhelyeket kedveli. Gyógynövény fajtája nincs.
A fekete ribizli vagy más néven fekete ribiszke 1-2 méter magas cserje vagy kisebb fa. Levelei tojásdad alakúak, a levél fonákján sárga illóolajmirigyekkel, virágzata lecsüngő. Áprilisban virágzik, és július-augusztusban érik. Íze fanyar.
A fekete ribizli fogyasztása kifejezetten ajánlott. Az érett termések bővelkednek az antioxidáns hatású színezőanyagokban. Sok polifenol, flavonoid, antocián található bennük. Érfalvédő tulajdonságait flavonoidtartalmának tulajdonítják.
Vitaminokat tekintve sok karotin, B1-, B2-, E-, és C-vitamint tartalmaz. A fekete ribizli levele szintén nagyon gazdag C-vitaminban. A karotin segíti a bőrvédő melanin képződését. Kalcium- és vastartalma emelheti a hemoglobin-mennyiséget.
Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban. A gamma-linolsav telítetlen zsírsav. Ennek hiánya a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló képességének csökkenéséhez vezet, tehát a neurodermatitisz (bőrgyulladás) kezelésében nagy jelentőséggel bír, ha a magját is fogyasztjuk.
A XII. században, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát említik régi kolostori források.
A gyümölcs héjában található festékanyag, az antocián gátolja a különféle baktériumok, például az E. coli szaporodását. Gyulladásgátló hatása is ismert. Skandináviában hasmenés ellen alkalmazzák a szárított, majd porrá tört héját.
Leveléből készített tea vízhajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Ez a levelében található flavonoidoknak, proantocianidineknek, illóolajoknak, cseranyagoknak és a rutinnak köszönhető. Csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag, vese és prosztatabetegségekre is javallják.
Frissen, szétdörzsölve enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
10 dkg gyümölcs 150 kalóriát, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 gramm zsírt tartalmaz.
Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükséglete feketer ribizliből 3 dkg (ez piros ribizliből 10 dkg).
A fekete ribizli biológiailag nagyon értékes növény.
A gyümölcsben található cukor 55%-a gyümölcscukor. A gyümölcséből készült tea kiváló meghűlésre.
Nem csak friss gyümölcsként érdemes fogyasztani, szörpként, lekvárként, befőttként is kiváló. A kozmetikai ipar gyümölcssav-tartalma miatt ránctalanító krémekben használja.
Figyelem! Teáját vese- és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|