Tinktúra
A tinktúra olyan kivonat, amelyhez a víz helyett alkoholt használunk. Nagy töménységet lehet ezzel a móddal elérni, és hatásukat is tovább megtartják. A tinktúrát a gyógynövény-kereskedők is 96 %-os alkohol segítségével készítik. Akik otthon készítik is hasonlót használnak: 50 %-os vodkát, vagy pálinkát.
A tinktúra receptje:
30 gramm szárított növény,
150 gramm desztillált szeszben hat hétig áztatni.
Azok, akik nem fogyaszthatnak alkoholt, a tinktúrát meleg (de nem forró!) ecet segítségével is elkészíthetik.
A herbalisták ehhez bor-, illetve almaecetet javasolnak.
Az utasítások az előbbiekkel megegyeznek.
A tinktúra tárolása:
- Szorosan zárjuk le az edényt.
- Címkézzük fel, melyen szerepeljen a neve, az áztatás kezdete, esetleg számoljuk ki, mikor telik le a hat hét.
- Néhány naponként rázzuk fel a keveréket.
- Ne tároljuk napon, s jó ha az üvegedény, amiben elkészítjük a tinktúrát barna színű.
- A tinktúrát hűvös helyen tároljuk.
Egyéb észrevételek:
- Az oldat megváltoztathatja a színét.
- A folyadék szintje ha apad, pótoljuk azt.
- A hat hét letelte után leszűrhetjük, de nem feltétlenül szükséges.
- Gyerekek elöl elzárva tartsuk, mert igen magas hatóanyag koncentrációja miatt, már kis mennyiségben is káros lehet számukra!
forrás: Gyógynövény enciklopédia
|