A forrázat olyan gyógynövények kivonata, amelyek virága, levele és szára tartalmaz gyógyászati anyagot.
A forrázat nem azonos a teával!
A forrázatot a teához hasonlóan készítjük, de sokkal hosszabb ideig tart az áztatás, így töményebb a teánál.
A hagyományos szabvány szerint a forrázat receptje:
15-30 gramm szárított fű, fél liter forró víz.
Az áztatás 10-20 percig tart.
A forrázat nem hosszú életű, ezért mindig annyit készítsünk belőle amennyit elfogyasztunk.
Fél, illetve 1 teáskanálnyi gyógynövény csészénként, az áztatás 10-20 perc.
A forrázat 20 perc elteltével már nem forró, de szobahőmérsékleten is fogyasztható, vagy újra melegíthető.
A forrázat elkészítéséhez friss gyógynövényt is használhatunk, ezekből azonban kétszeres mennyiséget kell alkalmazni.
A forrázat elkészítése éppen olyan gyógyító hatású lehet, mint fogyasztása.
Míg a növény a forró vízben ázik, lélegezzük be a forró gőzt, ami kitisztítja az orrüreget és előnyös hatással van a náthában, influenzában, hörghurutban, vagy allergiában szenvedők szervezetére.
Belélegzésnél hunyjuk be a szemünket és képzeljük magunk elé az immunrendszerünket, amint leküzdi a betegséget és gyógyít.
A tanulmányok szerint ez a meditáció nagyban megnöveli az immunrendszer működését, hatékonyságát.
A legfőbb probléma a forrázatokkal az ízük.
A legtöbb gyógynövény igen keserű.
A természet így akadályozza meg túlzott fogyasztásukat, de a gyógyszer csak akkor hat, ha lenyeljük.
Hogy ízletesebb legyen, tehetünk bele cukrot, mézet, citromot, vagy keverhetjük más herbateákkal.
Ha úgy érezzük, hogy így sem bírja ki a gyomrunk, választhatunk más elkészítési módot is.
forrás: Gyógynövény enciklopédia
|