Vidrafű (Menyanthes trifoliata)
A vidrafű a vidrafűfélék (Menyanthaceae) családjába tartozik.
Gyakran használt nevei közzé tartozik a keserű lóhere, a keserű háromlevelűfű, a vidraelecke, a vízi elecke, bolyhos virág és a keserű vidrafű.
A vidrafű egy évelő vízinövény, melynek bőrnemű, sötétzöld levelei és virágai kiemelkednek a vízből. Európa nagy részén előfordul ez a növény, de csak Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonos.
Hazánkban is előfordul a lassú folyású patakokban, tőzeglápokon, mocsaras helyeken, zsombékosokban és lápréteken. Azonban az egyre gyakoribb lecsapolások miatt a vidrafű élettere egyre jobban lecsökkent. Ennek következtében a vidrafű mostanra védett faj lett.
A vidrafű hatóanyagai közzé a keserű szekoiridoid-glikozidok, azon belül is a mentiafolin és a loganin, valamint a keserű monoterpén alkaloidok (gencianin) tartoznak. Hatóanyagtartalma miatt a leveleit forrázni kell. Azonban a főzet készítésekor gondosan oda kell figyelni, mert az erős főzet mérgező is lehet.
A vidrafű keserűanyag-tartalma miatt a felnőtteknél étvágyjavítóként, étvágygerjesztőként és hízókúránál alkalmazható.
Vizes vagy szeszes kivonatát a növénynek mindig a főétkezés előtt egy fél órával kell elfogyasztani.
A vidrafű étvágyjavító hatása mellett még fontos tulajdonsága, hogy gyomorerősítő, bélnyugtató, valamint csökkenti a lázat és a vércukorszintet is.
Székrekedés, sárgaság, emésztési zavarok, malária, fejgörcsök, sápadtság ellen is igen hatásos a vidrafű.
A növényt éhgyomorra adagolva fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja a prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét, melynek következtében különleges gyulladásgátló hatással rendelkezik.
A vidrafüvet alkalmazzák a keserű íze miatt keserűlikőrök alkotórészeként, valamint a leveléből asztma elleni cigaretta is készülhet.
A vidrafűből elkészített teakeveréket már az ókorban alkalmazták epehajtó és gyomorerősítő keverékekben.
Jelenleg a népgyógyászatban lázcsillapításra, a homeopátiában pedig lázrohamok, fej- és izomfájdalmak esetén használják.
A növény levélből és kivonatból az ajánlott napi adag 1g.
Amire vigyázni kell:
A vidrafű leveléből készített főzet nagy mennyiségben gyomor- és bélproblémákat okozhat.
|