A Földön termő növények között a legősibb, és talán éppen ezért, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különböző fajtája létezik, ebből csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekből is csak 500 féle fogyasztható.
Japánban, Kínában nagyon ismert gomba, a shitake. Az iskolai szünetekben mindenki egy tányérról fogyaszthatja a felszeletelt gombákat. A gyerekek már egészen kis korban megismerkednek a gomba elkészítési módjával, és tudják, minél többet fogyasztanak belőle, annál egészségesebbek lesznek.
Ázsiában már több évszázada alkalmazzák többek között daganatok, megfázás, szívbetegségek, magas vérnyomás, elhízás, szexuális és az öregedéssel együtt járó problémák megelőzésére, kezelésére. A benne lévő poliszacharidok erősítik az immunrendszer működését. Mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát.
A shitake proteinben, szénhidrátokban, vitaminokban, esszenciális aminosavakban gazdag. Kiemelkedő aktív anyaga egy poliszacharid, melyet lentinannak nevezünk. A lentinan a klinikai szakirodalom adatai alapján: mint immun modulátor, előnyösen a gyomor és a korolektáris (vastag és végbél) daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére. Sikeresen alkalmazták a Mitomycin C, a Fluorouracil és Tegafur cytosztatikumokkal kombinálva. Enyhíti a vírusfertőzések okozta megbetegedések (influenza) tüneteit és lefolyását.
|
|