Neve: Sáfrány
Család: Iridaceae további tagok: írisz, gladiólusz és kókusz
Nemzettség és faj: Crocus sativus
Köznapi neve: sáfránykrokusz
Felhasználható részei: a virág bibéje
Évelő, hagymás növény. Gyökérzete bojtos. Szára: föld feletti szára nincs, földbeli szárképlete hagymagumó, amelyet burok vesz körül. Levélzete tőállású, keskeny, hosszúi, szálas, sötétzöld. Virága magános, végálló, közvetlenül a föld felszínén (olykor alatta) helyezkedik el, és fehér burok övezi. A lepelcső színe kék és általában ötcimpás. A három hosszú, sárga színű, sallangos bibeszálon megvastagodott, csüngő bibék ülnek. Bibéi aromás, fűszerező és egyéb élettani hatású biológiai anyagokat tartalmaznak. Ez adja a növény világviszonylatban ismert, különleges értékét. Rovarcsalogató, októberben virít. Termése alsó állású tok. Magja nincs, 2-3 cm nagyságú mellékhagymáiról szaporodik. Egész éves növény.
Fűszerező és élettani hatású anyagok csak az ismertetett C. sativus L. fajban fordulnak elő. Egyedülálló, különlegesen aromás és hatékony fűszer. Külföldön a szárított bibéje kurrens kereskedelmi cikk, ára vetekszik az aranyéval. Karotinoidokat, kesernyés ízű pikrokrotint és éterikus olajokat tartalmaz. A legkülönbözőbb ételek, sütemények ízesítésére és színezésére, sőt szépítkezésre is használják.
Noha vadon még sehol sem találták meg, őshazájául Délnyugat-Ázsiát tételezik fel. Régi kultúrnövény, a Földközi-tenger mellékétől egészen Indiáig még ma is termesztik, legnagyobb mennyiségben Spanyolországban, Dél-Franciaországban és a volt Szovjetunióban. A középkorban hazánkban is nagyban termesztették fűszernek. A paprika megjelenése azonban fokozatosan kiszorította.
Aromás illata, sajátos, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad. A „túlétkezést" könnyíti, az emésztési, fejfájási, közérzeti zavarokat szünteti.
Termeszetéséban Irán áll az első helyen. A forgalomba kerülő sáfrány 90%-a innen származik.
A sáfránytermelő vidékeken igen széleskörű konyhai alkalmazása, és ugyan a tradicionális kulinária ott is zsírokban gazdag ételekből áll mégis alacsony a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, többek közt a sáfránynak köszönhetően. A spanyol sáfrány a legdrágább, de a legjobb minőségű, aromája és telt íze egyedülálló. Az Indiából származó sáfrány pedig a legtovább tárolható.
A sáfrány több mint 150 illó aromaanyagot tartalmaz A bibeszál, amely körülbelül 10cm hosszú, hengeres, alul fehér, felül sárga tetején a három hosszú sötétvörös csőszerűen legöngyölödött végén csipkézett bibe. A nyarat a sáfrány nyugalmi állapotban tölti, az itteni éghajlaton a sáfrány virágzása szeptember közepén kezdődik és október közepéig tart. A gyűjtés és a feldolgozás teljesen kézi erővel történik Virágzási ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág másnapra elhervad. A virágot amint a földből teljesen kibújt leszedjük, amikor még szirmai összehajlanak. Szedését legcélszerűbb a kora délelőtti órákban elvégezni, amikor a harmat már felszáradt s a nap heve még nem tűz erősen a virágokra.
A sáfrány minősége függ attól, hogy mennyire frissen szedjük, a sárga bibeszálból mennyi kerül bele, és a megfelelő szárítástól.
Gyógyhatása: csökkenti a szívrohamok kockázatát, a koleszterinszintet, az artériák érszűkületét, a magas vérnyomást, serkenti a méhösszehúzódásokat.
Receptek:
a szívinfarktus megelőzésére, vagy a menstruációt serkentő italhoz 12-15 bibeszálat 10 percig áztassunk egy csésze forró vízben.
Naponta legfeljebb 1 csészével fogyasszunk! Íze kellemes, aromás, de nagyobb mennyiségben keserű.
Amire vigyázni kell:
Kétéves kor alatti gyerekek ne adjunk gyógyszermennyiségű sáfrányt!
A krocetint terhes nők nem használhatják!
Nagyobb gyerekek és 65 évnél idősebb emberek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak, és csak szükség esetén térjenek át az erősebb készítményre!
Egészséges felnőttek, nem terhes, nem szoptató nők számára, a sáfrány a szokásosan ajánlott mennyiségben teljesen biztonságosnak tekinthető.
Gyógyszermennyiséget, csak orvossal való megbeszélés után alkalmazzunk. Tudassuk az orvossal, ha bármi mellékhatást észlelünk, vagy két héten belül nem jön meg a várt hatás.
Mellékhatás lehet:
gyomorpanasz, hasmenés
forrás: Gyógynövény enciklopédia
|