Fokhagyma - A csodaszer
Család: Amarylldacae; további tagok: hagyma, metélőhagyma, póréhagymák
Nemzettség és faj: Allium sativum
Köznapi neve: büdös hagyma, foghagyma
Felhasználható részei: hagyma
A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma, mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.
A fokhagyma egészségmegőrző szerepéről már 35oo éve vannak feljegyzések, mert egy Kr.e.l5oo-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok az illatos gumó 22 féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A babiloni királyi kertről készült kimutatásban első helyen említik, s népszerűségére egy régi, perzsa udvarból fennmaradt feljegyzés is kitér, amikor leírja, hogy a király és udvartartása naponta 26 kg fokhagymát fogyasztott el.
De hasonló, elképesztő adatokat ismerünk sumer, asszír, föníciai és zsidó forrásokból is. Mindez arra utal, hogy a fokhagyma az orvostudomány és a gasztronómia történetének is egyik fontos fejezetét alkotja. Őshazája Közép-és Nyugat-Ázsia. Európába is a kirgiz sztyeppékről került át, állítólag-Dzsingisz kán lovasai hozták be, akiknek süvege is fokhagymafejre emlékeztetett. A különleges ízű és illatú fűszernövény hamar népszerűvé vált a kultúrnépek körében is, így felhasználása végigkíséri az emberiség kultúrtörténetét, mert jelentősége, szerepe a legújabb korban sem halványult el, különösen azután, hogy l858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét. De az orvostudomány még napjainkban is tartogat meglepetéseket: l983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött,hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése.
Gyógyszerként már a régi arab orvosok is használták különböző betegségek ellen és egy XVII. századi orvos könyvben is százféle alkalmazását említik.
Gyógyhatása:
Antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, fertőtlenítő, értágító. Ahhoz, hogy hatását kifejtse, szét kell rágni, zúzni, vagy szétnyomni.
Kutatók úgy találták, hogy egy közepes méretű gerezd százezer penicillin egység baktériumölő hatásával egyenértékű. A főzés megszünteti a csípős maró érzést, lágyabbá teszi. A fokhagymaszag elűzésére rágcsáljunk petrezselymet, édesköményt, vagy lepkeszeget.
Fokhagyma receptek:
A baktériumfertőzés típusától függően, a szájon át szedhető penicillindózisok 600 ezertől 1,2 millióig terjednek. Ezzel 6 - 12 fokhagymagerezd egyenértékű. Naponta rágjunk el 2-4 alkalommal 3 gerezdet. A magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére, valamint vérrögképződés ellen 3-10 gerezd napi fogyasztása javallt.
Ázalék elkészítéséhez vágjunk hat gerezd fokhagymát apróra, vagy zúzzuk szét, s áztassuk 6 órán át egy pohár vízben.
Tinktúra készítéséhez áztassunk egy pohár szétzúzott fokhagymát egy liter konyakban két hétig, naponta rázzuk fel.
Naponta legfeljebb 3 leveseskanálnyit vegyünk be.
Amire vigyázni kell:
Kétéves kor alatti gyerekeknek óvatosan adjunk fokhagymát!
Egészséges felnőttek, nem terhes, nem szoptató nők számára, és akiknek nincs véralvadási problémájuk a fokhagyma még nagy mennyiségben is biztonságosnak tekinthető. Gyógyszermennyiséget, csak orvossal való megbeszélés után alkalmazzunk. Tudassuk az orvossal, ha bármi mellékhatást észlelünk, vagy két héten belül nem jön meg a várt hatás.
Mellékhatás lehet:
Néhány embernél bőrkiütést okozhat az érintése, fogyasztása.
A szoptató anyáknak bejut a tejébe, s a csecsemőknél hasmenést okozhat.
forrás: Gyógynövény enciklopédia
A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezelőorvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességtől. Legjobb ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.
Koleszterin-csökkentő:
A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de ugyanakkor csökkenhet a HDL-t is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgező lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben erős szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.
Arterioszklerózis:
Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ezáltal fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél szűkebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak és megjelennek a kísérő bajok, valamint a szívben legtöbb esetben koszorúér szűkület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végső baj, a szívszélhűdés.
Természetesen a végső kifejlődést nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésből áll egy koleszterin ellenőrzés és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására.
A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsír szintet. Ezalatt van időnk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellenőrizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.
Baktérium és vírusölő:
Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus- és gombafertőzéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.
Ma is sikerrel használhatjuk egyes betegségekkel szemben. Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiségű élesztő gomba ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.
Féregűző:
Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálj az orrát bélférge van. Az ismertető jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.
Tisztítja a légutakat:
A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására.
Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.
Emésztési zavarok:
Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium ölő hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere. Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma. Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.
forrás: nepgyogyaszat.hu
|